Kolejna edycja warsztatów kulinarnych pt. „Gotowanie z FEAD-em”. Okres realizacji od 21.09.2016r. do 30.06.2017r. (łącznie V edycji).
Warsztaty prowadzone są przez CPS w związku z realizowanymi przez OPS działaniami w zakresie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Program warsztatów przewiduje dla jednej edycji 6 godzin szkoleniowych tj. 2 spotkania po 3 godziny – 1 raz w tygodniu. Warsztaty prowadzone są cyklicznie dla grup 10 osobowych.
Zajęcia ukierunkowane są na optymalne wykorzystanie otrzymywanej w ramach pomocy żywności i przeciwdziałanie jej marnotrawieniu przy jednoczesnym zastosowaniu zasad racjonalnego odżywiania.
Harmonogram działań towarzyszących na styczeń/ luty 2017 roku
Lp. |
Rodzaj planowanego działania |
Miejsce |
Data |
Liczba osób |
1. |
Podstawowe zasady bhp w gastronomii oraz instruktaż dotyczący zastosowania i obsługi zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego. |
Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2 |
04.01.2017 Środa 800 – 1100 |
10 |
2. |
Przygotowanie prostych posiłków. Warsztaty kulinarne z elementami zapobiegania marnowaniu żywności i składników odżywczych. |
Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2 |
11.01.2017 Środa 800 – 1100 |
10 |
3. |
ABC zdrowego, racjonalnego i stosunkowo niedrogiego żywienia z wykorzystaniem produktów żywnościowych uzyskanych z programu. |
Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2 |
18.01.2017 Środa 800 – 1100 |
10 |
4. |
Kasza na 10 sposobów np.: kasza z warzywami, kasza na sypko z różnymi dodatkami. Techniki gotowania i przyrządzania ryżu: ryż w zupach, ryż na sypko. |
Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2 |
25.01.2017 Środa 800 – 1100 |
10 |
Lp. |
Rodzaj planowanego działania |
Miejsce |
Data |
Liczba osób |
5. |
Podstawowe zasady bhp w gastronomii oraz instruktaż dotyczący zastosowania i obsługi zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego. |
Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2 |
01.02.2017 Środa 800 – 1100 |
10 |
6. |
Techniki gotowania i przyrządzania ryżu: ryż w zupach, ryż na sypko, ciasteczka ryżowe. Mąka i jej przetwory. Kasza na 10 sposobów. |
Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2 |
08.02.2017 Środa 800 – 1100 |
10 |
7. |
ABC zdrowego, racjonalnego i stosunkowo niedrogiego żywienia z wykorzystaniem produktów żywnościowych uzyskanych z programu. |
Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2 |
Środa 800 – 1100 |
10 |
Warunkiem przystąpienia do warsztatów jest zgłoszenie się do pracownika socjalnego.