tel. 32 2412646 Chorzów ul. Kasprowicza 2 cps@opschorzow.pl

Kolejna edycja warsztatów kulinarnych pt. „Gotowanie z FEAD-em”. Okres realizacji od 21.09.2016r. do 30.06.2017r. (łącznie V edycji).
Warsztaty prowadzone są przez CPS w związku z realizowanymi przez OPS działaniami w zakresie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014- 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Program warsztatów przewiduje dla jednej edycji 6 godzin szkoleniowych tj. 2 spotkania po 3 godziny – 1 raz w tygodniu. Warsztaty prowadzone są cyklicznie dla grup 10 osobowych.

Zajęcia ukierunkowane są na optymalne wykorzystanie otrzymywanej w ramach pomocy żywności i przeciwdziałanie jej marnotrawieniu przy jednoczesnym zastosowaniu zasad racjonalnego odżywiania.

Harmonogram działań towarzyszących na styczeń/ luty 2017 roku

Lp.

Rodzaj planowanego działania

Miejsce

Data

Liczba osób

1.

Podstawowe zasady bhp w gastronomii oraz instruktaż dotyczący zastosowania i obsługi zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego.

Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2

04.01.2017

Środa

800 – 1100

10

2.

Przygotowanie prostych posiłków. Warsztaty kulinarne z elementami zapobiegania marnowaniu żywności i składników odżywczych.

Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2

11.01.2017

Środa

800 – 1100

10

3.

ABC zdrowego, racjonalnego i stosunkowo niedrogiego żywienia z wykorzystaniem produktów żywnościowych uzyskanych z programu.

Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2

18.01.2017

Środa

800 – 1100

10

4.

Kasza na 10 sposobów np.: kasza z warzywami, kasza na sypko z różnymi dodatkami. Techniki gotowania i przyrządzania ryżu: ryż w zupach, ryż na sypko.

Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2

25.01.2017

Środa

800 – 1100

10

Lp.

Rodzaj planowanego działania

Miejsce

Data

Liczba osób

5.

Podstawowe zasady bhp w gastronomii oraz instruktaż dotyczący zastosowania i obsługi zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego.

Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2

01.02.2017

Środa

800 – 1100

10

6.

Techniki gotowania i przyrządzania ryżu: ryż w zupach, ryż na sypko, ciasteczka ryżowe. Mąka i jej przetwory. Kasza na 10 sposobów.

Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2

08.02.2017

Środa

800 – 1100

10

7.

ABC zdrowego, racjonalnego i stosunkowo niedrogiego żywienia z wykorzystaniem produktów żywnościowych uzyskanych z programu.

Centrum Pracy Socjalnej ul. Kasprowicza 2

15.02.2017

Środa

800 – 1100

10

Warunkiem przystąpienia do warsztatów jest zgłoszenie się do pracownika socjalnego.