tel. 32 2412646 Chorzów ul. Kasprowicza 2 cps@opschorzow.pl

WARSZTATY KULINARNE GOTOWANIEM Z "FEAD-em"

Realizowanymi przez OPS w zakresie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Gotowanie z FEAD-em -program prowadzony jest w związku z działaniami realizowanymi przez OPS w zakresie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Zajęcia warsztatowe ukierunkowane są na optymalne wykorzystanie otrzymywanej w ramach pomocy żywności i przeciwdziałanie jej marnotrawieniu przy jednoczesnym zastosowaniu zasad racjonalnego odżywiania.

Proponowana tematyka zajęć warsztatowych:
– Podstawowe zasady BHP w gastronomi oraz instruktaż dotyczący zastosowania i obsługi zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego;
– Techniki i sposoby obróbki żywności: gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie itp.;
– ABC zdrowego, racjonalnego i ekonomicznego żywienia z wykorzystaniem produktów uzyskanych z programu;
– Mąka i jej przetwory. Domowe sposoby wykorzystania mąki: makarony pierogi, naleśniki, racuchy itp.;
– Kasza na 10 sposobów np.: kasza z warzywami, kasza na sypko lub tp.
– Techniki gotowania i przyrządzania ryżu: ryż w zupach, ryż na sypko, ciasteczka ryżowe;
– Przetwórstwo owoców i warzyw: konfitury, zaprawy dżemy, sałatki jarzynowe, pikle;
– ABC kultury w kuchni, w tym min. nakrywanie i podawanie do stołu;
– Racjonalne sposoby przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Kto i jak może zostać uczestnikiem warsztatów: osoby pobierające pomoc żywnościową z Programu FEAD, skierowane przez pracownika socjalnego lub kontakt z CPS.

CENTRUM PRACY SOCJALNEJ

41-503 Chorzów
ul. Kasprowicza 2
tel. 32 2412646

Polecamy

© 2016 atrakcyjnestrony.pl